
Gender and Work
Ett forsknings- och digitaliseringsprojekt vid Historiska institutionen, Uppsala universitet
Gender & Work-seminariet
Torsdag 27 april 10.15–12
Rum Eng 1-1060, Campus Engelska Parken, Uppsala universitet
Deltagare från GaW- och HASP-projektet (Hus och sociala praktiker i svenska städer 1650–1800) diskuterar gemensamma frågor och möjligheter att dra nytta av varandras källor. Seminariet utgår från muntliga presentationer och är på svenska.
Arbete och hälsa
Fredag 26 maj 10.15–12
Rum Eng 1-1060, Campus Engelska Parken, Uppsala universitet
Anton Runesson (SU)
Nya publikationer
-
Women and Work
2023
-
Att tilltala överheten: Suppliker som kulturarv och källa till kunskap
2022
-
David versus Goliath: The Girjas Case: Public History in the Courtroom
2022
-
Households
2022
-
Review of Marianne Vasara-Aaltonen, Learning Law and Travelling Europe: Study Journeys and the Developing Swedish Legal Profession
2022
Månadens verb
Månadens verb, styra båt, handlar om frakt av salt i det tidiga 1700-talets Jämtland. Prosten i Ragunda församling Salomon Hofverberg hade skickat sin dräng Nathanael Biörsson till Sundsvall för att hämta två tunnor salt. Han hade även bett Nathanael att leja en karl för att hjälpa till med uppdraget. Nathanael lejde furiren Erich Hoff, och sedan gav de sig iväg med prostens båt till Sundsvall.
Vägen tillbaka på Indalsälven blev dock utmanande, närmare bestämt den sista
Bli doktorand i GaW
Är du intresserad av att tillämpa forskningsprojektet GaWs metoder för historiska studier av tidigmoderna samhällen i östra eller södra Europa? Nu söker Historiska institutionen, Uppsala universitet en till två doktorander som kommer att ingå i GaW. Sista ansökningsdag är 14 april.
GaW3 är i full gång

Forskningsprojektet Gender and Works tredje fas (GaW3) är nu i full gång. Forskningsassistent Linnea Henningsson har skrivit ett inlägg om kickoff-mötet i januari på GaW:s blogg.
Reflektioner från praktikkontoret
I ett inlägg på GaW:s blogg skriver Sigrid Ejemar om sina tio veckor som praktikant inom projektet. Hon reflekterar bland annat över hur det varit att närma sig det förflutna genom att lära sig handskriftsläsning och att studera kvinnors och mäns försörjningsaktiviteter i 1700-talets Jämtland.

En guidning in i supplikernas värld
I slutet av förra året höll arkivarien och historikern Linda Oja föredraget Försvunna makar, husflytt och skuldindrivningar – välkommen till supplikernas värld! Detta finns att se i efterhand på Riksarkivets Youtube-kanal.
Se Linda Ojas föredrag om suppliker här.
Läs mer om supplikprojektet och det nyligen färdigställda supplikregistret här.

Intervju om Gender and Work i Historiskan

I tidningen Historiskan nummer 4 2022 är projektledare Maria Ågren intervjuad om arbetet med Gender and Work - om projektets olika faser och varför fokuserar på verb istället för titlar i sökandet efter uppgifter om genus och arbete.
Bob Pierik prisas för sin avhandling
Vi gratulerar Bob Pierik, tidigare gästforskare i GaW, som tilldelas pris från Amsterdam School of Historical Studies (ASH) för sin avhandling Urban Life on the Move: Gender and Mobility in Early Modern Amsterdam!

Kungliga Gustav Adolfs Akademiens pris till Jonas Lindström

Jonas Lindström, forskningsledare för Gender and Work, tilldelas pris från Kungliga Gustav Adolfs Akademien för sina "betydelsefulla insatser i gränsområdet mellan historia, i synnerhet arbetets historia, och digital humaniora.".
Podavsnitt om Gender and Work
Projektledare Maria Ågren berättar om Gender and Work i ett poddavsnitt från Swedish Collegium for Advanced Studies.

Databasen snart ännu bättre
Systemutvecklare vid Umeå universitet håller för närvarande på att skapa en ny version av databasen GaW. Läs mer
Maria Ågren utsedd till rådsprofessor av Vetenskapsrådet

Maria Ågren, professor i historia, har utsetts till rådsprofessor av Vetenskapsrådet och tilldelas forskningsmedel om 50 miljoner kronor över tio års tid.
– Det är hedrande att ha fått detta förtroende, säger professor Maria Ågren om att ha blivit utsedd till rådsprofessor.
Läs mer om Maria Ågrens nya anslag på UU:s hemsida.
Foto/bild: Mikael Wallerstedt

Vi finns på Facebook

Bloggen

Suppliker - ett nytt digitaliseringsprojekt
