
Gender and Work
Ett forsknings- och digitaliseringsprojekt vid Historiska institutionen, Uppsala universitet
Gender & Work-seminariet
Torsdag 12 oktober 13.15–15
Rum Eng 22-1008, Campus Engelska Parken, Uppsala universitet
Cecilia Candréus (forskare i textilvetenskap, UU) lägger fram ett artikelmanus med titeln "Wife, widow and daughter - women's occupational roles in a family business". Seminariedeltagare kan mejla Karin (karin.jansson@hist.uu.se) från 5/10 för att rekvirera texten.
Kvinnor som byggherrar i Stockholm
Torsdag 23 november 10.15–12
Rum Eng 22-002
Nya publikationer
Månadens verb
En änka hade förestått sin ogifte sons hushållning “både inne och ute dels som Matmoder och dels som Piga”. Sonen, som var bonde i Sunne socken i Jämtland, påstod i en arvstvist i rätten år 1789 att han inte hade bett om sin mors hjälp med hushållningen utan åtagit sig den själv.
Bli doktorand i GaW
Är du intresserad av att tillämpa forskningsprojektet GaWs metoder för historiska studier av andra länder än Sverige? Nu söker Historiska institutionen, Uppsala universitet en doktorand som kommer att ingå i GaW. Sista ansökningsdag är 16 oktober.
Fyra nya källunderlag tillgängliga

Nu finns fyra nya källunderlag att söka bland i GaW-databasen:
Ett nytt källunderlag i GaW-databasen
Nu finns källunderlaget ”Västerås (Västmanland), accisrättens protokoll och handlingar 1757–1811” sökbart i GaW-databasen. Detta ger en glimt av det dataset som har registrerats under forskningsprojektet GaW:s andra fas som nu är i slutskedet. Mer data från perioden 1720 till 1880 kommer att tillgängliggöras succesivt.

Artikel om GaW i tidskriften Spaning

I senaste numret av tidskriften Spaning kan du läsa Sofia Lings artikel om digitaliseringsprojektet Gender and Work (Nr 38-39 2023, s. 56-57). Tidskriften ges ut av Västmanlands läns museum och Västmanlands Hembygdsförbund och Fornminnesförening.
Ny ledamot i Kungliga Gustav Adolfs Akademien
Karin Hassan Jansson, forskningsledare i GaW, har valts in som ledamot i Kungliga Gustav Adolfs Akademien.

Reflektioner från praktikkontoret
I ett inlägg på GaW:s blogg skriver Sigrid Ejemar om sina tio veckor som praktikant inom projektet. Hon reflekterar bland annat över hur det varit att närma sig det förflutna genom att lära sig handskriftsläsning och att studera kvinnors och mäns försörjningsaktiviteter i 1700-talets Jämtland.

Kungliga Gustav Adolfs Akademiens pris till Jonas Lindström

Jonas Lindström, forskningsledare för Gender and Work, tilldelas pris från Kungliga Gustav Adolfs Akademien för sina "betydelsefulla insatser i gränsområdet mellan historia, i synnerhet arbetets historia, och digital humaniora.".
En guidning in i supplikernas värld
I slutet av förra året höll arkivarien och historikern Linda Oja föredraget Försvunna makar, husflytt och skuldindrivningar – välkommen till supplikernas värld! Detta finns att se i efterhand på Riksarkivets Youtube-kanal.
Se Linda Ojas föredrag om suppliker här.
Läs mer om supplikprojektet och det nyligen färdigställda supplikregistret här.

Databasen snart ännu bättre
Systemutvecklare vid Umeå universitet håller för närvarande på att skapa en ny version av databasen GaW. Läs mer

Vi finns på Facebook

Bloggen


Suppliker - ett nytt digitaliseringsprojekt
